ÇIRAK ÇALIŞTIRAN İŞLETMELERİN DİKKATİNE MESEM - MEM PROGRAMI 2022 YILI DEVLET KATKISI ÖDEMELERİ

2022 YILI DEVLET KATKISI ÖDEMELERİ

ÇIRAK ve/veya KALFA ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRAN

ÖZEL SEKTÖR İŞLETMELERİNİN DİKKATİNE/BİLGİSİNE

Okulumuz (Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü) Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM – MEM) Programına kayıtlı olup işletmelerde meslek eğitimini firmanız bünyesinde sürdürün çırak ve kalfa öğrencilerin iş ve işlemleri 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında yürütülmektedir.

Çırak/Kalfa Öğrencilerin (İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları) sigorta işlemleri okul tarafından yapılmakta olup maaşları ise firmanız tarafından karşılanmaktadır.

2016 yılından beri sürdürülen çırak ve/veya kalfa çalıştıran öğrencilerin iş verenlerine yapılan "Devlet Katkısı Ödemeleri" 2022 yılında da artarak devam etmektedir. Bu kapsamda devlet katkısı ödemelerinden yararlanabilmek için izlenmesi gereken süreç aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır:

İşverenlere Yapılacak Devlet Katkısı Ödemeleri

1-     Devlet Katkısını alıp almamak işverenlerin tercihine bağlıdır. İşveren devlet katkısı alsın veya almasın çırak veya kalfa öğrencinin asgari tutarda belirtilen maaşını ödemekle yükümlüdür.

2-     2022 yılında 9., 10 .ve 11. sınıf öğrencilerine ödenecek en düşük maaş tutarı asgari net ücretin %30'u olup 1.650 TL'dir. 12. Sınıf öğrencileri için asgari net ücretin %50'si olup 2.750 TL'dir. Bu maaşlar en düşük tutar olup işverenler bu rakamın üzerine istediği kadar çıkabilirler.

3-     Öğrencilerin maaşları takip eden ayın 1 ile 7'si arasında iş veren tarafından banka kanalıyla öğrencinin hesabına yatırılmalıdır. Devlet katkısından faydalanmak isteyen iş verenler maaş dekontlarını en geç ayın 7'sine kadar okula ulaştırmak zorundadırlar. Bu tarihten sonra gelen dekontlar işleme alınamamaktadır.

4-     Dekontlar öğrenci veya kontrol görevlisi öğretmenimiz yoluyla okula gönderilebileceği gibi e-posta yoluyla da okula ulaştırılabilir.  E-Posta adresimiz: 758619@meb.k12.tr

5-     Devlet katkısı tutarı 9., 10. ve 11. Sınıflarda 1.650 TL, 12. Sınıflarda ise 2.750 TL olup Devlet katkısı ödemeleri iş verenin IBAN hesabına ayın 25'i ile 30'u arasında yatmaktadır.

Yayın: 03.10.2022 - Güncelleme: 03.10.2022 01:31 - Görüntülenme: 244